Mijn favorieten

Hoe weet ik dat ik te maken heb met een goede makelaar?

Als je op het punt staat om een huis te kopen of verkopen, dan is de keuze van je makelaar een van de belangrijkste beslissingen die je zult nemen. Maar hoe weet je dat je te maken hebt met een gecertificeerde makelaar, dus iemand met kennis van zaken? En waarom is dit zo cruciaal voor een succesvolle aan- of verkoop van je woning? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

De betekenis van certificering voor een makelaar

Een gecertificeerde makelaar heeft een erkende opleiding gevolgd en is ingeschreven bij een beroepsorganisatie zoals de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Deze certificering is jouw garantie dat de makelaar professioneel is opgeleid en up-to-date kennis heeft van de woningmarkt en de wet- en regelgeving.

Waarom is een gecertificeerde makelaar belangrijk?

  • Deskundigheid: Een gecertificeerde makelaar beschikt over de vereiste kennis en vaardigheden om jouw belangen optimaal te behartigen. Of het nu gaat om de juiste prijsstelling, onderhandelingen of het doorgronden van complexe contracten, een deskundige makelaar staat je bij met raad en daad.
  • Betrouwbaarheid: Certificering geeft aan dat een makelaar voldoet aan strikte ethische normen en regelgeving. Dit betekent dat je kunt vertrouwen op hun integriteit en professionaliteit.
  • Netwerk: Gecertificeerde makelaars hebben toegang tot een breed netwerk van professionals, zoals notarissen, bouwkundigen en financieel adviseurs, en kunnen je zo ondersteunen bij elke stap van het koop- of verkoopproces.
  • Zekerheid: Mocht er toch iets misgaan, dan bieden beroepsorganisaties zoals de NVM, een klachtenprocedure en een onafhankelijke geschillencommissie. Dit biedt extra zekerheid en bescherming voor jou als consument.

Hoe herken je een gecertificeerde makelaar?

  • Controleer de inschrijving: Een makelaar moet ingeschreven staan bij een erkende beroepsorganisatie. Via de stichting VastgoedCert kunt je controleren of de door jou gekozen makelaar de juiste opleiding heeft gevolgd. Via de knop “zoek een erkende makelaar” kun je de betreffende makelaar opzoeken. 
  • Zoek naar keurmerken: Op de website of het kantoor van de makelaar vind je vaak keurmerken of logo's van de beroepsorganisatie waarbij ze zijn aangesloten. De titel RM  of KRMT of ARMT mag alleen door makelaars gebruik worden met de juiste opleiding en certificering. De meeste makelaars gebruiken deze term bij hun functie of titel.
  • Continu kennis uitbreiden : NVM Makelaars zijn deskundig en beschikken over vele diploma’s, certificaten en kennen de markt goed. Door permanente educatie houden zij hun kennisniveau hoog. Dit zorgt voor een goede kwaliteit van dienstverlening. Bovendien moet je opgeleid zijn, om in de buitendienst van een NVM Makelaar te mogen werken. Ook weer een extra garantie waarmee je zeker weet dat je met een goede makelaar in zee gaat.
  • Vraag naar referenties: Een gecertificeerde makelaar kan je referenties van eerdere klanten verstrekken. Zo krijg je een beeld van hun professionaliteit en de tevredenheid van andere consumenten. Je kunt uiteraard ook online bv bij Funda reviews lezen van eerdere klanten.
  • Let op communicatie en transparantie: Een professionele makelaar is helder over hun werkwijze, kosten en de diensten die ze bieden. Twijfel je aan de certificering, dan kun je dit altijd verifiëren bij de betreffende beroepsorganisatie.

Kies voor een NVM Makelaar

Het kiezen van een gecertificeerde NVM makelaar is een slimme stap in het aan- of verkoopproces van je woning. Je verzekert jezelf van deskundige begeleiding, betrouwbaarheid en een netwerk van professionals.

Bij Hermans Makelaars begrijpen we het belang van deze keuze en staan we klaar om je met onze gecertificeerde makelaars te ondersteunen bij elke stap.

Neem contact met ons op voor meer informatie of advies op maat. Jouw droomhuis kopen of verkopen begint bij de juiste makelaar.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring